English
Blog

Als gevolg van de gestegen hypotheekrente en hoge energielasten laat de woningmarkt een ander beeld zien dan een jaar geleden. De markt kantelt van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt en over de gehele linie is er sprake van dalende huizenprijzen.

Woningen staan langer te koop en sommige woningen worden helemaal niet meer verkocht. Juist nu is een makelaar cruciaal bij de verkoop of aankoop van jouw huis. Gelukkig zijn de makelaarskosten nergens in de wereld zo laag als in Nederland en is de geboden service en kwaliteit van de geboden dienstverlening nergens hoger. Voor de consument is Nederland dan ook een snoepwinkel als het gaat om een huis verkopen of kopen en je laten begeleiden door een makelaar.

In het onderstaande overzicht is voor jou uiteengezet hoe de kosten van een Nederlandse makelaar zich verhouden tot makelaars in het buitenland.

Nederland

Een Nederlandse makelaar hanteert meestal een courtage in de vorm van een percentage over de totale koopsom. De percentages liggen tussen de 1% en 2% inclusief BTW afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de opdracht (de te verkopen woning), de bijbehorende werkzaamheden van de makelaar in uren gemeten, de verantwoordelijkheid van de makelaar en het risico op eventuele onbetaalde nazorg aan zowel de verkoper en de koper (slechts één van beide is de klant van de makelaar in een transactie). Naast de courtage uitgedrukt in een percentage betaalt de consument bij verkoop van een woning zogenaamde opstartkosten. Deze liggen tussen de 300 euro en 1.000 euro afhankelijk van de gemaakte kosten (o.a. fotografie, video en meetrapport). Daarnaast hanteert een Nederlandse makelaar intrekkingskosten en kosten voor een eventuele tweede (of meerdere) aanmeldingen op Funda.

Frankrijk

In la douce France vraagt een makelaar standaard 6% commissie om uw huis te verkopen. Al zijn er ook wel prijsvechters die – afhankelijk van de waarde van het onroerend goed – genoegen nemen met 3% of 4%. Aan de andere kant zijn er Franse makelaars die tot wel 10% durven vragen, met name als het om huizen of terreinen onder de 100.000€ gaat. Daarmee behoren de makelaarskosten in Frankrijk tot de hoogste van West-Europa.

Duitsland

In Duitsland zijn de makelaarskosten variabel, maar vergelijkbaar met de prijzen voor een makelaar in Frankrijk. Het is bij onze Oosterburen heel gewoon om 6% ex BTW te betalen, waardoor de reële commissie op 7,16% uitkomt. Wel is de commissie onderhandelbaar. Zeker bij gewilde objecten, waarvan de makelaar weinig problemen bij de verkoop verwacht, wil deze laatste nog wel eens flink zakken in de prijs.

Italië

In Italië is de makelaar een onafhankelijk bemiddelaar, die zijn kosten deelt over koper en verkoper. De tarieven liggen tussen de 3% en 8% exclusief BTW en komen dus in de buurt van de makelaars courtage in Frankrijk. Bijzonder is daar dat je als koper de makelaarskosten eigenlijk al verschuldigd bent op het moment dat de verkoper je bod accepteert. Mocht er later in het proces een kink in de kabel komen waardoor de koop niet door gaat, dan loop je dus het risico dat geld kwijt te zijn. Gelukkig willen de meeste makelaars wel instemmen met het verzoek de kosten pas na de officiële verkoop op te eisen.

België 

In België noemt men de makelaarscommissie ook wel ‘ereloon’. Dit bedraagt gewoonlijk 3% van de verkoopprijs, maar daar komt de BTW nog bovenop. Bij elkaar komt de commissie dan op 3,63% uit. In België is het heel gewoon om een exclusief contract af te sluiten. Dit betekent dat de verkoper geen andere makelaars mag inschakelen en dat als de verkoper zélf een koper vindt, de makelaar toch aanspraak mag maken op een beloning, als een soort schadevergoeding. Deze kan oplopen tot wel 75% van de normaal verschuldigde commissie. Wie zelf wil meezoeken naar een koper, kan dus beter op zoek gaan naar een makelaar die een niet-exclusief contract accepteert.

Spanje

In Spanje betaalt net als in Frankrijk de verkoper de makelaarskosten, die gewoonlijk 3% bedragen, al zijn er ook makelaars die een hogere courtage vragen. Daar is het dus echt een kwestie van shoppen om een makelaar te vinden die een redelijke commissie vraagt.

Verenigd Koningrijk

In Engeland kan eenieder kiezen of hij één makelaar wil inschakelen voor de verkoop, of twee makelaars die dan de commissie delen, ongeacht welk van de twee het huis verkoopt. Nog een alternatief is meerdere makelaars inschakelen die elk voor zich aan de slag gaan, waarbij alléén de verkopende makelaar commissie ontvangt. De commissie ligt in Engeland tussen de 1,5 en 4%.

Bron:

https://immogo.com/blog/makelaarskosten-in-frankrijk-engeland-duitsland-belgie-italie-spanj/

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod