English
Blog

Leer de beste timing om je huis te verkopen na aankoop en belangrijke aandachtspunten voor verkopers.

Een huis verkopen na aankoop kan op verschillende situaties betrekking hebben. Bijvoorbeeld met betrekking tot het kopen van een bestaande woning of ten aanzien van de aankoop van een nieuwbouwwoning. Wanneer zet je dan je eigen huis te koop of wat is het meest geschikte moment daarvoor? Vaak is het zo dat de aankoop en verkoop in elk geval niet naadloos op elkaar aansluiten. Er zijn daarom dan ook een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Denk daarbij aan de situatie, waarin er gedurende een bepaalde periode sprake is van dubbele woonlasten. Of van onzekerheid aangaande de snelheid van de verkoop na aankoop van een nieuw huis.

Wanneer huis verkopen na aankoop: voordelen

Het biedt verschillende voordelen om na aankoop de eigen woning te verkopen. Op deze manier is er namelijk alle tijd voor een eventuele verbouwing en verhuizing. Het is doorgaans aan te raden om voor kopen en dan pas verkopen te kiezen als het reëel is dat het eigen huis snel te verkopen is. Ook als er sprake is van veel financiële ruimte geldt dat aankoop en dan pas verkoop een optie is. Houd in elk geval wel rekening met het geval dat er dan een periode kan zijn dat er dubbele woonlasten zijn. In deze situatie is het ook mogelijk dat de bank extra eisen stelt en er aangetoond dient te worden dat de dubbele lasten financieel zijn te dragen. 

Dubbele lasten: overbruggingshypotheek

Overigens is het mogelijk om een overbruggingskrediet aan te vragen om de periode van dubbele lasten te overbruggen. Dat biedt uitkomst op het moment dat de nieuwe woning al wordt bewoond en de oude nog niet is verkocht. De overwaarde die nog vrij dient te komen, is dan alvast te gebruiken in de vorm van een overbruggingskrediet. Bij de verkoop van het huis na aankoop geldt dan dat het overbruggingskrediet wordt afgelost met het vrijkomen van de overwaarde.

Aftrek hypotheekrente bij dubbele lasten

Dubbele woonlasten bieden onder voorwaarden fiscale voordelen. Zo is het mogelijk dat er in recht op aftrek van hypotheekrente bestaat voor beide woningen. Dat geldt dan voor het jaar waarin het oude huis wordt verlaten en de drie daaropvolgende jaren. Is de oude woning dan nog niet verkocht dan gaat de tweede hypotheek naar box 3 over. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de rente van de hypotheek fiscaal af te trekken. Aan de andere kant daalt het totale vermogen in box 3 in verband met de tweede hypotheek.

Naar box 3

De verhuizing naar box 3 is mogelijk voordelig ten aanzien van de heffing over het rendement van het vermogen. In de huidige woningmarkt vliegen de huizen echter als warme broodjes over de toonbank. De kans is dan ook klein dat het oude huis na aankoop van een nieuwe woning lang in de verkoop staat. Het is wel handig om bij de aankoop en verkoop een professional in te schakelen, zoals Amstelland Makelaars. Dat biedt namelijk meer zekerheid aangaande een succesvolle aankoop en verkoop.

Tip: tijdelijke verhuur oude woning

Het is natuurlijk mogelijk om de oude woning na de verhuizing tijdelijk te verhuren. Bijvoorbeeld als blijkt dat het wel lastig is om het huis snel te verkopen. De hypotheekrente is bij verhuur echter niet meer aftrekbaar. Het oude huis gaat dan namelijk eveneens naar box 3 van de inkomstenbelasting. Daarbij geldt dat er vermogensrendementsheffing is verschuldigd over het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheek. Er is over de huur dan geen belasting verschuldigd. Let wel op of tijdelijke verhuur is toegestaan, want de hypotheekverstrekker dient daar toestemming voor te geven. Een optie die dan uitkomst biedt, is de woning op basis van de Leegstandswet te verhuren. Deze wet voorkomt dat huurders met huurdersbescherming te maken krijgen.

Eigen huis op de markt brengen

Na aankoop is het natuurlijk wel belangrijk om zekerheid te krijgen omtrent de verkoop van het eigen huis. Wat het meeste ideale moment is, zal ook afhankelijk zijn van de oplevering van de gekochte woning. Ligt de oplevering ver in de toekomst dan is er meer speelruimte en dat geldt doorgaans ook na de aankoop van een nieuwbouwwoning. Bij de aankoop geldt dat er ineens twee woningen in eigendom zijn. Bij een nieuwbouwwoning is het soms lastig om het juiste moment te bepalen als het gaat om wanneer het huis verkopen na aankoop.

Koper laten wachten op overdracht

Dat komt omdat het bouwen van een nieuwbouwhuis wel anderhalf tot twee jaar kan duren. De ideale situatie is wat dat betreft dat de overdracht van de oude woning plaatsvindt op het moment dat de nieuwbouwwoning klaar is. Deze ideale situatie komt echter maar weinig voor. De oververhitte woningmarkt biedt wel het voordeel de juiste koper snel te vinden. Daarbij zijn er dan wellicht afspraken te maken dat de koper zes tot negen maanden wacht tot de overdracht plaatsvindt. Het nadeel voor de koper is echter dat de hypotheekofferte maar een beperkte geldigheidsduur heeft.

Ontwikkelingen in de woningmarkt

Bij de vraag wanneer huis verkopen na aankoop speelt de actualiteit van de woningmarkt uiteraard wel altijd een rol. Op het moment dat er veel vraag is naar woningen en het aanbod is beperkt, is er meer zekerheid over een snelle verkoop. In dat geval is het gewoon mogelijk om na de aankoop het eigen huis direct te koop te zetten met een gunstige termijn voor overdracht. Zo is het in deze situatie eveneens mogelijk om nog even te wachten met de verkoop als de oplevering van het nieuwe huis nog ver in de toekomst ligt. Bij een woningmarkt, waarin de rollen zijn omgedraaid, is het niet altijd verstandig om eerst een huis te kopen en dan de eigen woning pas te verkopen. Dat levert namelijk meer financiële onzekerheid op en zeker in het licht van het dragen van dubbele woonlasten.

mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:
minor-bidi;mso-ansi-language:NL;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:
AR-SA'>Heeft u vragen over een eigen huis verkopen en aankoop van een andere woning? Neem dan vrijblijvend contact op met Amstelland Makelaars. Wij voorzien u graag van uitgebreide informatie en geven advies aangaande het ideale verkoopmoment in uw situatie.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod