English
Blog

Essentiële tips en adviezen voor het verkopen van uw huis, van voorbereiding tot afhandeling.

Huis verkopen: waar moet ik op letten?

Bij het verkopen van een huis zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden. Denk alleen al maar aan het vaststellen van een vraagprijs en presenteren van uw woning. Bij het inschakelen van een makelaar is het bovendien belangrijk om de juiste keuze te maken. Kies bijvoorbeeld voor een makelaar met ervaring en die een brede kennis heeft en specifieke expertise betreffende het verkoopgebied. Amstelland Makelaars is bijvoorbeeld wat dat betreft dé kenner van de woningmarkt in Amsterdam. Er zijn dan ook talloze aspecten om op te letten bij het verkopen van uw huis en deze komen hier allemaal aan bod.

Vraagprijs van uw huis vaststellen

Het bepalen van de vraagprijs van uw woning is een van de eerste stappen. Als verkoopmakelaar voorzien wij u van advies op basis van onze expertise. Wilt u uw huis zelf verkopen dan is het aan te raden om na te gaan wat de verkoopprijzen in uw woonomgeving zijn. Let daarbij onder meer op de staat van onderhoud net als op het woonoppervlak en type woning. Het is uiteraard ook mogelijk om de vraagprijs van de woning te laten vaststellen door een taxateur aan de hand van een woningtaxatie. Op deze manier is er een reële vraagprijs vast te stellen. 

Huis verkoopklaar maken

Bij het verkopen van uw huis is het belangrijk om de woning zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Het is dan ook aan te raden om uw huis op te ruimen om een nette aanblik te realiseren. Zo is het eveneens van belang om bijvoorbeeld persoonlijke foto’s voor bezichtigingen uit het zicht op te bergen. Een opgeruimd huis is het minimale waar u op dient te letten, maar het is tevens belangrijk om achterstallig onderhoud op te lossen. Een schilderbeurt kan al veel verschil maken net als losse plinten vastzetten en een lekkende kraan repareren. Verder is het bij een huis verkopen indien mogelijk het interieur zo neutraal mogelijk over te laten komen. Een paarse muur even wit maken is een kleine moeite, maar maakt een wereld van verschil. 

Foto’s en video maken

De verkoop van een huis begint pas echt als er foto’s zijn gemaakt van de buitenkant en van het interieur. Het is belangrijk voor belangstellenden om aan de hand van beeldmateriaal een goede indruk te krijgen. In aanvulling op foto’s is het eveneens mogelijk om een plattegrond van de woning te maken en beschikbaar te stellen. Tegenwoordig is het ook populair om een video te maken van het interieur of woningzoekenden als het ware mee op tour door uw huis te nemen. Het voordeel van het inschakelen van Amstelland Makelaars is dat wij voor het maken van foto’s en video een professional inschakelen.

Promotie van uw woning

Als de foto’s en video zijn gemaakt, is het tijd om de verkoop van uw huis te promoten. Er zijn verschillende kanalen beschikbaar. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van woningplatforms als Funda.nl net als Jaap.nl en Huislijn.nl om de verkoop van uw huis onder de aandacht te brengen. Ook zetten wij social media in om het bereik verder te vergroten, zoals op Instagram, Twitter en Facebook. In aanvulling op deze promotie van de verkoop van uw huis zetten wij uw woning ook letterlijk in de etalage van ons kantoor aan de Prinsengracht.

Bezichtigingen

Als u de verkoop van uw huis zelf regelt, dient u rekening te houden met bezichtigingen. Het is dan mogelijk om zelf te bepalen hoeveel bezichtigingen er komen en wanneer deze plaatsvinden. U dient zelf thuis te zijn om belangstellenden te ontvangen en rond te leiden in uw huis. Besluit u om Amstelland Makelaars in te schakelen dan verzorgen wij de bezichtigingen en bepalen in overleg met u de bezichtigingsdagen. U heeft er verder geen omkijken naar en hoeft alleen voor een opgeruimd huis te zorgen.

Onderhandelen over de vraagprijs

In een krappe woningmarkt is het doorgaans gemakkelijk om uw huis te verkopen en bestaat de kans dat belangstellenden overbieden. In een ruime woningmarkt gaat dat niet altijd op en dan dient u er rekening mee te houden dat er eventueel onderhandelingen over de vraagprijs dienen plaats te vinden. Wij zijn uiteraard ervaren in het onderhandelingsproces over de verkoopprijs en zetten deze expertise dan ook in om een optimaal resultaat voor u te behalen.

Koopcontract opstellen

Indien er overeenstemming is bereikt aangaande de verkoopprijs van uw huis dan is de volgende stap het opstellen van een koopcontract. Als verkopend makelaar stellen wij het koopcontract voor u op en hier komen alle afspraken in te staan die betrekking hebben op de verkoop van uw woning. De koopsom wordt erin vermeld net als de datum van overdracht van uw huis. Het koopcontract heeft een bindend karakter, maar particuliere kopers hebben nog wel drie dagen bedenktijd. In deze periode kunnen de kopers dus nog van de overeenkomst afzien zonder daarvoor een reden op te geven. Het komt ook voor dat er in het koopcontract ontbindende voorwaarden komen te staan, zoals met een voorbehoud van financiering.

Inspectie voor eigendomsoverdracht

De eigendomsoverdracht vindt bij de notaris plaats en vooraf vindt er nog een inspectieronde plaats. De koper heeft dan de mogelijkheid om na te gaan of alles zoals in de koopovereenkomst vermeld staat overeenkomt met de situatie in de praktijk. Staat er in het koopcontract bijvoorbeeld dat de zonwering blijft hangen? De koper kan tijdens de inspectieronde controleren of de zonwering er inderdaad nog hangt. Het is ook een prima moment om de meterstanden op te nemen. Mocht er nog een gebrek aanwezig zijn dan kunt u afspraken maken met de koper over het herstel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er tussen het tekenen van de overeenkomst en passeren van de akte bij de notaris onverhoopt een gebrek is ontstaan. Daar bent u als verkoper nog aansprakelijk voor.

Sleutels overdragen bij de notaris

De inspectieronde is niet bedoeld om alvast de sleutels van uw huis over te dragen aan de koper. Dat gebeurt bij de notaris als de leveringsakte door alle partijen is ondertekend.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod