English
Blog

Volg ons gedetailleerde stappenplan voor het kopen van een huis en maak je aankoopproces soepel en overzichtelijk.

Huis kopen stappenplan

 U bent van plan een huis te kopen? Er komen veel zaken bij kijken als u deze grote beslissing in uw leven maakt en de woningmarkt opgaat. Een huis kopen stappenplan komt in dat geval handig van pas. In ons huis kopen stappenplan staat namelijk stap voor stap beschreven waar u rekening mee dient te houden. Het is als allereerste belangrijk om uw financiële situatie in kaart te brengen. Dat bepaalt namelijk wat de mogelijkheden zijn om een woning te kopen. Dat is dan ook de eerste stap van ons huis kopen stappenplan die net als de verdere fases hier uitgebreid aandacht krijgen.

1. Financiële mogelijkheden in kaart brengen

Voordat u start met de zoektocht naar een woning, is het belangrijk te weten hoeveel u te besteden heeft. Er zijn online mogelijkheden om een indicatie te krijgen van de hypotheek, maar het is ook een optie om met een financieel adviseur te praten. Het is in deze tijd mogelijk om tot 100% van de woningwaarde te financieren. Indien u eigen geld heeft, is dat voor een deel of helemaal in te brengen. Als u al een eigen huis heeft, is er wellicht overwaarde om bij verkoop in het nieuwe huis te stoppen. Nadat u weet wat de financiële mogelijkheden zijn, volgt de volgende fase van ons huis kopen stappenplan.

2. Woning zoeken

De meeste mensen beginnen tijdens deze fase van het huis kopen stappenplan met een online zoektocht naar koopwoningen. Puur ter oriëntatie, maar het is in de woningmarkt niet altijd gemakkelijk om de ideale woning te vinden. Daarom kiest een groot aantal woningzoekende al snel voor het inschakelen van een makelaar. Amstelland Makelaars is een aankoopmakelaar in Amsterdam die u graag helpt om een woning aan te kopen Wij bieden vanaf het begin tot eind volledige begeleiding tot het moment dat u de sleutel van uw droomhuis in handen heeft. Het aankoopproces bij een zoekopdracht begint  bijvoorbeeld met een inventarisatie van uw wensen en vaststellen van een budget.

3. Huis bezichtigen

Als u ons heeft ingeschakeld, profiteert u van een groter huizenaanbod. Wij weten namelijk als eerste welke woningen er in Amsterdam op de markt vrijkomen. Dat betekent ook dat wij snel actie ondernemen als wij het voor u perfecte huis zien. Zo stemmen wij met u af om een afspraak voor bezichtiging te maken. Wij bezichtigen als aankoopmakelaar in Amsterdam samen met u de woning. Uiteraard zorgt onze expertise ervoor dat wij naar belangrijke zaken kijken, waar u misschien niet zomaar aan denkt. Bijvoorbeeld aan de aanwezige installaties, stopcontacten, onderhoud en duurzaamheid van de woning. Wij staan u eveneens bij als het gaat om invulling geven aan de onderzoeksplicht. Als makelaar in Amsterdam hebben wij namelijk een neutrale blik, waar u wellicht al in euforische staat bent.

4. Onderhandelingsstrategie opstellen

Een belangrijke fase in ons huis kopen stappenplan is het voeren van onderhandelingen over de aankoopprijs van de woning. Wij stellen een onderhandelingsstrategie op aan de hand van de situatie. Bovendien krijgt u van ons advies met betrekking tot een realistische prijs. Het onderhandelen gaat overigens niet alleen over de prijs. Er valt ook met andere aspecten rekening te houden, zoals met de opleverdatum, ontbindende voorwaarden en roerende zaken.

5. Bod uitbrengen

Na het vaststellen van de strategie brengen wij voor u een bod uit aan de verkopende partij. De bal ligt dan bij hen en wij voeren daarna verder onderhandelingen als de verkoper met een tegenbod komt. De onderhandelingsfase is echt afhankelijk van de situatie en wellicht zijn er al andere gegadigden die een bod doen. Bovendien is de verkoper bijvoorbeeld niet verplicht om een bod te accepteren dat gelijk is aan de vraagprijs. Het staat de verkoper geheel prijs om de vraagprijs te verhogen en de biedingsprocedure te wijzigen. Het is dan prettig dat u weet dat wij als uw makelaar uw belangen dienen.

6. Bod geaccepteerd? Koopovereenkomst tekenen

U bent nu al bij de zesde stap van ons huis kopen stappenplan. Het bod is geaccepteerd en er is overeenkomst met betrekking tot overige voorwaarden. Deze worden neergelegd in een koopovereenkomst. Wij lopen samen met u de koopovereenkomst door om te kijken of alle informatie klopt. Zo weet u exact wat de inhoud is en waarvoor u uw handtekening zet. U heeft een wettelijke bedenktijd van een periode van drie dagen om de koop te ontbinden zonder reden.

7. Hypotheek regelen

U bent alweer een stap verder in ons huis kopen stappenplan en het einde daarvan is in zicht. Na de acceptatie van het bod krijgt u de gelegenheid om uw hypotheek te regelen. Ook op het gebied van hypotheken en verzekeringen is Amstelland Makelaars u graag van dienst. Zo werken wij samen met een professioneel hypotheekadvieskantoor. Om een hypotheek te verkrijgen, is onder meer een taxatierapport nodig en dat valt eveneens onder onze dienstverlening.

8. Overdracht van de woning bij de notaris

Nadat de hypotheek is geregeld, wat doorgaans vier tot acht weken duurt, is het tijd voor de overdracht. Er is in de koopovereenkomst een datum van overdracht opgenomen. Dat is het moment dat wij samen met u naar de notaris gaan en de dag waarop u de sleutel van uw huis krijgt. Vlak voor de officiële overdracht, krijgt u de conceptleveringsakte met daarin alle gegevens en met een nota van afrekening. Het is belangrijk om deze gegevens te controleren en uiteraard helpen wij u daarbij. Er volgt daarna nog een inspectie van de woning, waarin wij samen met u het huis nog eens doorlopen. Daarna is het tijd om naar de notaris te gaan en de handtekening onder de leveringsakte te zetten. Dit is de laatste stap in ons huis kopen stappenplan en het moment om uw veel plezier en geluk met uw nieuwe woning te wensen.

Overigens biedt Amstelland Makelaars verschillende soorten pakketten aan als het gaat om het kopen van een woning. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om ons pas in te schakelen in een latere fase van een huis kopen stappenplan. Neem voor meer informatie contact op met Amstelland Makelaars.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod