English
Blog

Ontdek hoe rentestijgingen de besluitvorming rond het kopen en verkopen van woningen beïnvloeden en wat dit voor jou betekent.

 
Er lijkt een einde te komen aan de torenhoge huizenprijzen op de oververhitte woningmarkt. De stijging van hypotheekrente is een belangrijke oorzaak van het afnemen van concurrentie tussen kopers. Inflatie zorgt eveneens voor afkoeling net als stijging van de energiekosten en onzekerheid onder consumenten. De afnemende gekte op de woningmarkt zorgt voor minder kijkers en voor lagere biedingen. De gestegen rente heeft zowel invloed op de kant van de kopers als op die van de verkopers. Bijvoorbeeld als het gaat om de leencapaciteit, aantal bezichtigingen en biedingen. Hierdoor is het voor verkopers extra belangrijk om de woning optimaal verkoopklaar te maken en de verkoopstrategie aan te passen. 
Stijging rente en invloed op leencapaciteit
De stijging van de rente heeft rechtstreeks invloed op de leencapaciteit voor het afsluiten van een hypotheek. Een hogere rente zorgt er namelijk voor dat er sprake is van een stijging van de maandlasten. Hierdoor daalt de leencapaciteit voor kopers en dat heeft invloed op de huizenprijzen die daardoor minder snel stijgen of zelfs dalen.

 

Forse stijging rente en maandlasten bij hypotheek
Sinds oktober 2021 is er sprake geweest van een forse stijging van de rente van ongeveer 2,5% in een periode van negen maanden. Een dergelijke toename komt wel vaker voor wijst het verleden uit, maar dan wel met een langere spreiding over een tijdsbestek van twee tot drie jaar. Het is ook nog maar de vraag wanneer en waar de stijging van de rente gaat eindigen. Het gevolg is in elk geval wel dat kopers die zich met een lagere leencapaciteit geconfronteerd zien, minder hoog kunnen bieden.

 

Voorbeeld stijging maandlasten:
In het begin van het jaar waren de maandlasten bijvoorbeeld 650 euro op maandbasis voor een hypotheek van twee ton. De stijgende rente heeft ervoor gezorgd dat voor eenzelfde hypotheek de maandlasten in juni 2022 richting de 900 euro gaan.

 

Minder bezichtigingen
De stijging van de hypotheekrente zorgt niet alleen voor een lagere leencapaciteit, maar ook voor minder kijkers. Het aantal bezichtigingen per woning neemt af. In vergelijking met een jaar eerder geldt dat er halverwege 2022 gemiddeld bijna een derde minder kijkers voor een woning zijn. Het aantal bezichtigingen daalt wat dat betreft al meerdere maanden op een rij. Een dergelijke afname is een signaal dat consumenten meer voorzichtigheid betrachten.

 

Minder biedingen
Het aantal kijkers neemt af en hierdoor neemt ook het aantal biedingen af. Bovendien zijn potentiële kopers minder geneigd om ver boven de vraagprijs te bieden. Indien er wel sprake is van overbieden dan zijn de bedragen die boven de vraagprijs uitkomen, beduidend lager dan voorheen. Overigens dringt het besef bij kijkers pas beetje bij beetje door dat het niet meer nodig is om met te hoge bedragen te overbieden.

 

Meer haast voor verkopers
De stijgende rente heeft eveneens invloed op de kant van de verkopers die meer haast lijken te hebben. Dit komt omdat de top van de vraagprijzen en het overbieden is bereikt nu de gekte op de woningmarkt afzwakt. Ook zijn er verkopers van de eigen woning die zelf wachten op de oplevering van een nieuwbouwwoning, maar nu snel zekerheid willen over de verkoop. Er komen wat dat betreft meer bestaande woningen te koop, maar het aantal bezichtigingen en aantal biedingen daalt dus ook. Daarom is het voor verkopers van groot belang om de verkoopstrategie aan de veranderende woningmarkt aan te passen.

 

Verkoopstrategie aanpassen aan veranderende woningmarkt
Een oververhitte woningmarkt vereist een andere strategie dan wanneer het sentiment omslaat. Op dat punt lijkt de woningmarkt nu beland te zijn en daarom is het verstandig om de verkoopstrategie op een professionele wijze aan te passen. Amstelland Makelaars beschikt over de expertise en over de middelen om een succesvolle verkoopstrategie te bepalen. 

 

Verkoopklaar maken van uw woning
Bij het afnemen van bezichtigingen is het van het grootste belang dat uw woning er op en top uitziet. Dit betekent dat het aan te raden is om uw woning optimaal verkoopklaar te maken. Denk aan het wegwerken van achterstallig onderhoud of aan het aanbrengen van neutrale kleuren op muren, maar ook aan het repareren van een lekke kraan of loszittende tegels. Wij voorzien u graag van advies om uw woning verkoopklaar te maken als onderdeel van onze succesvolle verkoopstrategie.

 

Juiste vraagprijs bepalen
Het is met de veranderende woningmarkt eveneens van belang om de juiste vraagprijs voor uw woning te bepalen. Dit vereist expertise en inzicht in de lokale en regionale woningmarkt, zoals waar wij in Amsterdam en omgeving over beschikken. De hoogte van de bedragen die overboden worden op de vraagprijs loopt terug. Alleen daarom al is het van belang om niet te laag te gaan zitten met de vraagprijs. Het is niet meer zo dat er met gemak een ton wordt overboden op de vraagprijs van een woning. Zo geldt voor een snelle verkoop dat het evenmin aan te raden is om een te hoge vraagprijs vast te stellen.

 

Styling en inrichting maken het verschil
Als extra onderdeel van een succesvolle verkoopstrategie is het goed om te weten dat styling en inrichting net het verschil kunnen maken. Kijkers zien zichzelf al graag wonen in het nieuwe huis en daar dient het interieur wat dat betreft dan ook op afgestemd te zijn.

 

Uw woning in de etalage
Naast het optimaal verkoopklaar maken van uw woning is het eveneens van belang dat uw woning de doelgroep bereikt, Wij zetten uw woning op meerdere manieren in the picture, zoals in onze eigen etalage, maar ook door uw woning via social media aan te prijzen. Uiteraard levert een vermelding op Funda altijd belangstelling op net als dat de interesse is aan te wakkeren met een professionele verkoopbrochure. Zo presenteren wij uw woning eveneens op Huislijn.nl net als op Jaap.nl en op social media als Instagram, Twitter en Facebook. Op deze manier is er sprake van optimale exposure.

 

Perfecte service van Amstelland Makelaars
Wilt u meer zekerheid en verzekerd zijn van een succesvolle verkoopstrategie? Neem contact op met Amstelland Makelaars, waar u op een perfecte service met heldere communicatie mag rekenen. Bovendien hanteren wij een scherpe courtage op basis van maatwerk. Zo betaalt u altijd een eerlijke prijs voor de verkoop van uw woning.

 

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod